BTK Demiryolu Hattı Projesi’nde Sona Gelindi :Yapımına 2008 yılında başlanan ve tamamlanmasının ardından Çin ile Londra’yı Marmaray aracılığıyla birbirine bağlayacak olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Projesi’nde çalışmaların yüzde 83’ü tamamlandı.
Yapımına 2008 yılında başlanan ve tamamlanmasının ardından Çin ile Londra’yı Marmaray aracılığıyla birbirine bağlayacak olan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı Projesi’nde son aşamaya gelindi.
Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan Karma Ulaştırma Komisyonu’nun 29 Aralık 2004’te Tiflis’teki toplantısında ele alınan, temeli de 24 Temmuz 2008 yılında Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanlarının katılımıyla atılan demiryolu hattı projesinde çalışmalar, Kars’taki yoğun kış şartlarına rağmen sürüyor.
Demiryolu hattında çalışmaların ise 2015 yılında tamamlanması planlanıyor.
Hattın faaliyete geçmesiyle ilk etapta bir milyon yolcu taşınması planlanırken, aynı zamanda üç ülkenin ürettiği ürünlerin de taşınması yapılacak.
Kars Valisi Günay Özdemir, demiryolu hattındaki son çalışmaları yerinde inceleyerek proje müdürü Kayserşah Erdem ile görüştü.
Özdemir’e projenin son durumu hakkında brifing veren Erdem, projede 2013 yılında bir duraklama dönemi yaşandığını belirterek, çalışmaların geçen aylarda yoğun şekilde başladığını söyledi.
Demiryolu hattında karma taşıma yapılacağını ifade eden Erdem, “Türkiye’de iki hat gidiyoruz. Bugün itibarıyla 550 metre delinmemiş tünelimiz kaldı. Onu da mart ayı içerisinde tamamlamayı düşünüyoruz. İşin sınırındaki tünelde çalışmalar sürüyor” dedi.
Erdem, tarihi Senger Kalesi’nin korunması ve sınır tünelinin olduğu yerdeki heyelan nedeniyle projede 2 güzergah değişikliği yaptıklarını belirtti.
“İlk etapta yılda bir milyon yolcu taşınacak”
Vali Özdemir de BTK Demiryolu Hattı Projesi’nin 2015 yılı sonunda hizmete gireceğine işaret ederek, bu konudaki çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü dile getirdi.
Çalışmaların Türkiye-Gürcistan sınırında yoğunlaştığını ifade eden Özdemir, tünellerdeki betonlama işleminin yüzde 40 oranında tamamlandığını dile getirerek, “Kış döneminde de çalışmalar devam ediyor. Şu anda Kars bölgesindeki aç-kapa tünelleri de tamamlanmış durumda. Türkiye topraklarındaki 79 kilometrelik bölümde çok az bir eksiğimiz kaldı. Toplamda 700 milyon dolarlık projenin şu anda yüzde 83’ü tamamlanmış durumda. Bu da projenin büyük bir bölümünün ve asıl zor işlerin tamamlandığını, sadece üzerinde yapılacak imalatlarla ilgili kısımların kaldığını gösteriyor” diye konuştu.
Özdemir, BTK’nın tamamlandıktan sonra İpekyolu’nun tekrar devreye gireceğini kaydederek, Kars’tan Bakü’ye olan bir ulaşımın değil Pekin’den Londra’ya sağlanacak bir ulaşımın çalışmasının devam ettiğini bildirdi.
Projenin merkez haline gelmesinde ve ekonomik anlamda yükselmesinde önem arz ettiğine değinen Özdemir, şunları kaydetti:
“Hızlı trenin de İstanbul’dan Kars’a kadar gelmesiyle Kafkasya bölgesiyle olan ekonomik, sosyal ve kültürel iletişimin de bir şekilde hızlanabileceğini gösteriyor. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın faaliyete geçmesiyle beraber yılda ilk etapta bir milyon yolcu kapasitesi olacak. Bunun yanında yük taşımacılığı da devreye girecek. Öncelikle üç ülkenin ürettiği mamullerin pazarlanması gündeme gelecek. Kars’ta lojistik merkezin de projesi hazırlanıyor. Ulaştırma Bakanlığı onun da ihalesini yaptı. 2016 başında demiryoluyla birlikte lojistik merkezi de faaliyete geçireceğiz.